A może śledzik na kolację? Śledź z sałatką kaparową – rybę w tym daniu możemy podawać w całości lub pokrojoną w formie sałatki. Którą wersję wybierzecie? Smaczny i prosty przepis czeka na Was na blogu:)

 

Śledź z sałatką kaparową

Czas przygotwania: 25 minut

Składniki na: 4 porcje
– 4 szt. płatów śledzia Morex
– 1 szt. sałaty rzymskiej mini
– 3 szt. duże ogórka konserwowego pokrojonego w grubą kostkę
– 1 szt. białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
– 10 szt. kaparów z ogonkami
– 1 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
– 2 szt. rzodkiewki pokrojonej w plasterki do dekoracji
– ¼ szl. octu
– woda do namoczenia płatów śledziowych
– majonez do dekoracji
– natka pietruszki do dekoracji

Sos:
– 10 łyżek wody z ogórków konserwowych
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka musztardy

Wykonanie:
Śledzia odsalamy w zimnej wodzie z dodatkiem octu.
Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos blendujemy ze sobą na gładką masę.
Sałatę rzymską myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu sałatę, pokrojone ogórki konserwowe, cebulę i kapary. Na wierzch kładziemy płaty śledzia. Całość polewamy sosem.
Śledzia możemy również pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami i podawać jako sałatkę.