S O L A – ryba ceniona wśród lekarzy i dietetyków.
Zawiera dużo jodu, witaminy D3, a mało tłuszczu i jest lekkostrawna.
Uznawana za jedną z najszlachetniejszych ryb morskich.
Przepis na solę w panierce z pieczywa tostowego i suszonych grzybów
– czeka na Was na blogu oraz kilka ciekawostek o tej zacnej rybie:)
Sola w panierce z pieczywa tostowego i suszonych grzybów.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki na: 4 porcje
– 4 filety z soli
– sól morska do smaku
– pieprz do smaku
Panierka:
– 300 g pieczywa tostowego/grzanek
– 30 g grzybów suszonych
– 2 szt. jajka do panierowania ryby
– olej do smażenia ryby
– mąka do panierowania ryby
Dip:
– 1 szt. jogurtu naturalnego
– 4 ząbki czosnku posiekane drobno
– 4 łyżki posiekanych drobno ogórków konserwowych
– musztarda miodowa do smaku
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzanki i grzyby miksujemy tak, aby powstała mam panierka.
Filety z soli doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie panierujemy i smażymy.
Składniki dipu mieszamy ze sobą.
Gotowy usmażony filet rybny podajemy z dipem jogurtowym.