Dzisiaj u nas orientalne smaki na talerzu.
Paluszki surimi, sos słodko-kwaśny, kapusta pekińska, chiński makaron
– to tylko niektóre ze składników sałatki azjatyckiej.
Wszystkim miłośnikom kuchni Dalekiego Wschodu życzymy smacznego:)
Przepis na blogu – zapraszamy.

 

Sałatka azjatycka z paluszkami surimi

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na: 4 porcje
– 7 szt. paluszków surimi
– ¼ szt. pora drobno pokrojonego
– 3 łyżki kukurydzy konserwowej
– ½ szt. świeżego obranego ogórka pokrojonego bez miąższu
– 4 rzodkiewki pokrojone w drobną kostkę
– makaron z jednej zupki chińskiej
– 4 łyżki majonezu
– 2 łyżki sosu słodko-pikantnego
– 1 marynowany pokrojony patison
– 3 łyżki posiekanej dymki
– 6 łyżek posiekanej kapusty pekińskiej
– sól do smaku
– pieprz do smaku

Wykonanie:
Paluszki surimi kroimy według uznania i kolejno dodajemy resztę składników.
Makaron kruszymy, dodajemy majonez, sos słodko-pikantny i dymkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sałatkę najlepiej przygotować 1-2 godziny wcześniej tak, aby makaron zmiękł i smaki się połączyły.