Rozsmakuj się w najszlachetniejszym z morszczuków – morszczuku kapskim. Ryba ta jest doskonała do smażenia, pieczenia i gotowania na parze z warzywami. Morszczuk kapski z młodymi ziemniakami, bobem i wędzonym serem – to nasz rarytas wśród dań. Zapraszamy na bloga.
Morszczuk kapski z młodymi ziemniakami, bobem i wędzonym serem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na : 4 porcje
– 600 g fileta z morszczuka Pescanova
– 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
– 300 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
– ser wędzony (2 małe oscypki) pokrojone w kostkę
– 400 g kefiru
– 4 łyżki posiekanego kopru
– 4 plastry boczku pokrojonego w kostkę
– 1 cebula posiekana w kostkę
– masło do smażenia
– olej cytrynowy z bazylią do smażenia
– sól do smaku
– pieprz do smaku
Wykonanie:
Rybę dzielimy na porcje według uznania i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, następnie smażymy na oleju z dodatkiem masła.
Ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy do wytopienia tłuszczu, dodajemy cebulę, bób, ziemniaki i masło.
Całość smażymy delikatnie mieszając, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony ser wędzony (oscypek), smażymy około 2 minuty, aby ser zagrzał się i był miękki.
Kefir mieszamy z koprem i doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę podajemy z rybą i przygotowanym kefirem.