Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na 4 porcje:

– 600g fileta z łososia

– 4 ząbki czosnku

– 4 gałązki kopru

– olej z cytryną i bazylią

– sól, pieprz do smaku

Dip:

– 1 dojrzałe awokado

– 50g serka topionego śmietankowego

– ½ cebuli

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– sok z limonki do smaku

– sól, cukier, wasabi do smaku

Wykonanie:

  1. Fileta z łososia dzielimy według uznania, przyprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy w oleju z drobno posiekanym czosnkiem i gałązkami kopru. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Przygotowujemy dip. Do blendera wrzucamy obrane i pokrojonego awokado, serek, jogurt, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku wasabi, solą, cukrem oraz sokiem z limonki.
  3. Rybę grillujemy około 15 minut w zależności od wielkości porcji. Idealnie zgrillowany łosoś powinien pośrodku mieć 2-3 milimetrowy ciemniejszy pasek. Oznacza to, że łosoś się nam nie wysuszył.

Gotowego łososia podajemy z dipem.