Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na 4 porcje:
– 600g fileta z łososia
– 4 ząbki czosnku
– 4 gałązki kopru
– olej z cytryną i bazylią
– sól, pieprz do smaku
Dip:
– 1 dojrzałe awokado
– 50g serka topionego śmietankowego
– ½ cebuli
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sok z limonki do smaku
– sól, cukier, wasabi do smaku
Wykonanie:
- Fileta z łososia dzielimy według uznania, przyprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy w oleju z drobno posiekanym czosnkiem i gałązkami kopru. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Przygotowujemy dip. Do blendera wrzucamy obrane i pokrojonego awokado, serek, jogurt, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku wasabi, solą, cukrem oraz sokiem z limonki.
- Rybę grillujemy około 15 minut w zależności od wielkości porcji. Idealnie zgrillowany łosoś powinien pośrodku mieć 2-3 milimetrowy ciemniejszy pasek. Oznacza to, że łosoś się nam nie wysuszył.
Gotowego łososia podajemy z dipem.