W jodłowych lasach pełno rydzów.
U nas na stole też nie może zabraknąć ich smaku – oczywiście w połączeniu z RYBKĄ:)
Śledź marynowany w oleju rydzowym – doskonały na kolację!
Pamiętajcie aby go przygotować na 2-3 godziny przed podaniem.
Przepis na blogu. Zapraszamy.
Śledź marynowany w oleju rydzowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na: 4 porcje
– 4 szt. fileta ze śledzia a’la Matjas Admirał
– zimna woda do odsolenia śledzia
– 50 ml octu spirytusowego
– 200 ml oleju rydzowego z Inianki
– 150 ml wody z ogórków z musztardą
– 4 szt. ogórka marynowanego w musztardzie pokrojonego w 1 cm kawałki
– 2 łyżki kremu z gorczycy
– 2 szt. cebuli pokrojonej w plasterki
– kilka gałązek świeżego koperku
– sól do smaku
– pieprz młotkowy do smaku
Wykonanie:
Filety śledziowe odsalamy w wodzie z octem.
Do naczynia wlewamy olej rydzowy, wodę z ogórków, dodajemy krem z gorczycy. Całość miksujemy do jednolitego połączenia, doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, ogórki i porwane gałązki koperku.
Odsolone filety śledziowe zanurzamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.