Czy wiesz jakie wybrać RYBY MROŻONE?
Co oznaczają skróty IQF, SHP lub IWP na opakowaniach?
Jakie kupować, a jakich raczej unikać i dlaczego.
Dowiedź się więcej z naszego bloga:)
Ryby mrożone
Morożenie w formie IQF, SHP lub IWP.
IQF – to najczęściej glazura… czyli warstwa ochronna z lodu mająca na celu zabezpieczenie przed wysychaniem ryby. Glazura techniczna – ta właściwa nie powinna przekraczać 5-8% wagi. Niestety wiele firm zwłaszcza z dalekiego wschodu stosuje 25-35%. Co nie ma żadnych racjonalnych przesłanek dla jakości ryby, wręcz stanowi problem w trakcie ich przygotowania. Nie polecamy takich ryb w zakupie.
SHP – to najczęściej pakowana forma w bloki bez zbędnej glazury, szczelnie zabezpieczona odpowiednim opakowaniem zapobiegającemu wysychanie ryb. Polecamy te pochodzące z produkcji morskiej.
IWP – to sposób pakowania każdej ryby w opakowanie jednostkowe bez zbędnej glazury. Jest to sposób zapobiegający wysychaniu ryb i bardzo staranny. Polecamy.