Halibut z grilla z wiązkami warzyw z dipem kaparowym

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na: 4 porcje

– 800g steka z halibuta

– 200 ml oleju cytrynowego

– 2 sztuki marchewki

– 12 sztuk fasolki szparagowej zielonej

– 12 sztuk fasolki szparagowej żółtej

– 1 papryka czerwona świeża

– 12 plastrów boczku wędzonego

– sól morska z cytryną i dzikim koprem do smaku

– pieprz do smaku

Dip kaparowy:

– 3 łyżki majonezu

– 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%

– 1 ogórek korniszony

– 10 sztuk kaparów bez zalewy

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– kilka listków estragonu

– miód do smaku

Wykonanie:

Steki z halibuta przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i polewamy olejem. Zamarynowaną rybę odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Fasolki szparagowe blanszujemy w osolonej wodzie. Marchew i paprykę kroimy w grube słupki. Wszystkie warzywa zawijamy w wędzone plastry boczku.

Następnie sporządzamy dip kaparowy. Do naczynia dajemy majonez, śmietanę, pokrojonego korniszona, kapary, natkę i estragon. Całość mieszamy i doprawiamy miodem.

Zamarynowaną rybę układamy na grillu razem z warzywami zawiniętymi w boczek i grillujemy po 12 minut z każdej strony.

Gotowego halibuta podajemy z dipem kaparowym i warzywami.