Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na 4 porcje:

– 20 sztuk krewetek dużych obranych

– 200 ml oleju

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżeczka imbiru świeżego drobno pokrojonego

– 4 ząbki czosnku

– skórka z połowy limonki

– 1 papryczka chili

– 1 łyżeczka cukru brązowego

– sól do smaku

Dip śmietanowy:

– 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

– 2 łyżki majonezu

– kmin rzymski mielony (cumin) do smaku

– sok z limonki do smaku

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy marynatę z podanych składników, mieszając je razem.
  2. Krewetki solimy, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Przygotowujemy dip. Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy kminem rzymskim i sokiem z limonki.
  4. Krewetki nabijamy na patyczki po 5 sztuk i grillujemy według uznania.

Gotowe szaszłyki z krewetkami podajemy z dipem.