Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na 4 porcje:
– 20 sztuk krewetek dużych obranych
– 200 ml oleju
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka imbiru świeżego drobno pokrojonego
– 4 ząbki czosnku
– skórka z połowy limonki
– 1 papryczka chili
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– sól do smaku
Dip śmietanowy:
– 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 2 łyżki majonezu
– kmin rzymski mielony (cumin) do smaku
– sok z limonki do smaku
Wykonanie:
- Przygotowujemy marynatę z podanych składników, mieszając je razem.
- Krewetki solimy, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Przygotowujemy dip. Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy kminem rzymskim i sokiem z limonki.
- Krewetki nabijamy na patyczki po 5 sztuk i grillujemy według uznania.
Gotowe szaszłyki z krewetkami podajemy z dipem.