Halibut z grilla z wiązkami warzyw z dipem kaparowym
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na: 4 porcje
– 800g steka z halibuta
– 200 ml oleju cytrynowego
– 2 sztuki marchewki
– 12 sztuk fasolki szparagowej zielonej
– 12 sztuk fasolki szparagowej żółtej
– 1 papryka czerwona świeża
– 12 plastrów boczku wędzonego
– sól morska z cytryną i dzikim koprem do smaku
– pieprz do smaku
Dip kaparowy:
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
– 1 ogórek korniszony
– 10 sztuk kaparów bez zalewy
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– kilka listków estragonu
– miód do smaku
Wykonanie:
Steki z halibuta przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i polewamy olejem. Zamarynowaną rybę odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Fasolki szparagowe blanszujemy w osolonej wodzie. Marchew i paprykę kroimy w grube słupki. Wszystkie warzywa zawijamy w wędzone plastry boczku.
Następnie sporządzamy dip kaparowy. Do naczynia dajemy majonez, śmietanę, pokrojonego korniszona, kapary, natkę i estragon. Całość mieszamy i doprawiamy miodem.
Zamarynowaną rybę układamy na grillu razem z warzywami zawiniętymi w boczek i grillujemy po 12 minut z każdej strony.
Gotowego halibuta podajemy z dipem kaparowym i warzywami.